Sporenkunde

"We know tracking, this is what we were born to do" - !Nqate (!XO San Bushman)

Sporenkunde

Wereldwijd wordt er in sporenkunde een onderscheid gemaakt in verschillende disciplines:

 1. S.A.R. sporenkunde (Search And Rescue)

  Vooral in de USA en Australië maar ook in Europa maakt men bij zoekacties naar vermisten gebruik van spoorkundigen (mantrackers). Vaak worden zij ingezet naast speurhonden en de laatste tijd ook steeds vaker in samenwerking met speurhonden. Meestal worden zij gevraagd bij het opsporen van wandelaars, psychiatrische patiënten, alzheimer patiënten en kinderen maar soms ook voor het opsporen van weggelopen huisdieren. Meestal maken zij gebruik van de zogenaamde step by step tracking methode, waarbij iedere prent (voetafdruk) zo mogelijk geïdentificeerd wordt.

Fig.1 en 2: Actie-indicatoren van de voet, en een invulformulier voor spoorzoeken
actieindicatoren.jpg formulier-voetafdruk.jpg
 1. Tactische sporenkunde

  Tactische sporenkunde wordt vooral ingezet door het leger maar ook door bijvoorbeeld park rangers die stroperij proberen te voorkomen. Tactische sporenkunde heeft tot doel; het opsporen van vijandige eenheden, individuen, terroristen en soms ook ontsnapte gedetineerden. Tactische sporenkunde maakt gebruik van Tactical Tracking een snelle, doeltreffende manier, waarbij niet iedere individuele prent afdruk van belang is maar het gehele spoor.

 2. Ichnologie

  Ichnologie is de wetenschappelijke tak van sporenkunde. Men onderscheid twee vormen: Paleo Ichnologie en Neo Ichnologie. Paleo Ichnologie onderzoekt gefossiliseerde sporen van dieren. Neo ichnologie is de tak die zich richt op het onderzoek naar sporen van moderne hedendaagse diersoorten. Ichnologie wordt ingezet bij verschillende wetenschappelijke disciplines bijvoorbeeld: Paleontologie, Biologie, Ecologie en Archeologie.

 3. Forensische sporenkunde

  Politie maar ook Park Rangers en Boswachters maken wereldwijd gebruik van forensische sporenkunde. Naast de bekende vingerafdrukken en voetafdrukken zijn er nog veel meer sporen die op de plaats van delict worden geïdentificeerd, vastgelegd en geïnterpreteerd om later voor het gerecht te worden gebruikt.

 4. “Recreatieve” sporenkunde

  Onder recreatieve spoorkundigen versta ik: natuurliefhebbers die gebruik maken van sporen om meer over hun omgeving en de fauna die daar leeft te weten te komen. Maar ook sporenkunde ten behoeve van de jacht schaar ik hier gemakshalve onder.(dit aangezien wij in Europa op een enkele uitzondering na niet meer beroepsmatig jagen.)

Naast de bovengenoemde disciplines wordt sporenkunde ingezet voor het opsporen van wild bij safari’s, voor natuur en milieu educatieve doeleinden, voor persoonsbeveiliging en object beveiliging.

Bovenstaande summiere beschrijvingen laat natuurlijk nog veel dingen liggen. Mochten er vragen zijn of wilt u meer weten, stuur even een e-mailtje en ik zal proberen zo snel mogelijk te reageren:

Ga naar de contactpagina